Andere verenigingen

Wie doet wat bij de vele lokale bewonersverenigingen?

In het belang van transparantie en objectiviteit vermelden we ook een aantal verenigingen, bewegingen en initiatieven waarvan we de standpunten niet noodzakelijk delen (alfabetische en niet-limitatieve lijst)

 • Actie Noordrand (http://www.actie-noordrand.be/)
 • AWACSS VZW (http://www.awacss.be/)

Awacss komt oorspronkelijk uit Wezembeek-Oppem. Deze vereniging vecht tegen geluidsoverlast van vliegtuigen, of ze nu opstijgen in 25, 19 of landen in 01.

 • Brussel Lucht Vrij (http://www.bruairlibre.be/)

De onafhankelijke vzw “VZW Brussel Lucht Vrij Brussel” bestaat uit burgers die vastbesloten zijn om de rechten en de levenskwaliteit van de inwoners van de 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest te verdedigen tegen de risico’s en de overlast van het luchtverkeer.

 • EPURES ASBL (http://www.epures.be/)

Deze burgergroep en zijn comité werden opgericht in 2004 en concentreerden zich aanvankelijk op de luchtvervuiling veroorzaakt door Brussel-Nationaal, maar hebben zich sindsdien uitgebreid naar andere milieukwesties, zowel binnen als buiten de provincie.

 • (F)LUCHTWEGEN

(F)airways is een eind 2014 opgerichte VZW die ook vliegtuigoverlast wil bestrijden.

 • KONKEL (http://www.piste01casuffit.be/konkel.html)

Het KONKEL-comité maakt deel uit van een op solidariteit gebaseerde aanpak die alle inwoners van RBC en de oostelijke buitenwijken wil samenbrengen om structurele oplossingen te vinden voor de flyoverkwestie.

 • Geen vraag (http://www.pasquestion.be/fr)

Burgerbeweging geboren in februari 2014 als reactie op het onterecht genoemde “plan-Wathelet” (in feite de uitvoering van beslissingen genomen door de Raad van Ministers in 2008 en 2010: de heer Wathelet was de zondebok, maar de overeenkomstige akkoorden waren eerder ondertekend door vele politici).

 • Piste 01 ça suffit VZW (http://www.piste01casuffit.be/piste01.html)

Deze beweging ontstond op Waterloo, aan het begin van de naderingsfase voor baan 01, waar de vliegtuigen zich verzamelden. De VZW speelt ook een coördinerende rol tussen sommige van de andere verenigingen die in deze rubriek worden genoemd.

 • SolidAir Tervuren (http://www.solidairtervuren.be/)

Het doel van deze beweging, die in juni 2015 werd opgestart, is het bestrijden van de overvliegende vliegtuigen die het gevolg zijn van de linkse bochten van de banen 19 en 25 boven de regio Tervuren, net zoals andere gemeenten in de Oostrand.

 • Wakker worden Kraainem ASBL (http://www.wakeupkraainem.be/)

Zoals de naam al doet vermoeden, vindt Wake Up Kraainem zijn oorsprong aan de rand van Kraainem. Deze vereniging strijdt ook al jaren tegen ontijdige overvliegende vliegtuigen. De site bevat interessante informatie over de rugwind op baan 25 – die de enige factor zou moeten zijn in de beslissing om andere banen te gebruiken – en de continue registratie van gegevens van de geluidsniveaumeter die Kraainem en Wezembeek samen installeerden om het geluidsniveau te meten van vliegtuigen die over deze gemeenten vliegen.

 • WerkGroepLeuven

WerkGroepLeuven (WGL) is onafhankelijk van politieke partijen, maar wil samenwerken met politici en overheden om duurzame oplossingen te vinden. De werkgroep, die oorspronkelijk werd opgericht om het probleem van Zaventem aan te pakken, wil antwoorden geven op sociale, socio-economische en financiële vragen. Ze staat ter beschikking van belangengroepen zoals vakbonden en bewonerscomités, maar wil dit graag in volledige onafhankelijkheid doen, met als doel oplossingen te vinden die voor zoveel mogelijk mensen aanvaardbaar zijn.

Update: 2016-01-14 23:27