Het enige waar Brussels Airport om geeft zijn economische prestaties

De voorstelling van het ontwikkelingsplan 2040 voor Brussels Airport is een non-event. Dit document bevat geen maatregelen ten gunste van het milieu en geen andere vooruitgang dan een vrije hand naar economische prestaties, zei de Union Belge Contre les Nuisances des Avions (UBCNA) donderdag in een reactie op de presentatie van de strategische visie van Brussels Airport Company (BAC).
“De heer Feist (noot van de redactie: de CEO van BAC) lijkt de hand te willen reiken, maar hij luistert nooit naar de mening van omwonenden en buurgemeenten. Het enige wat Brussels Airport interesseert is een maximaal economisch rendement… Op operationeel vlak lijkt Arnaud Feist te vergeten dat zijn luchthaven op milieuvlak de slechtste van Europa is, dat de Zaventem-site omringd is door sterk verstedelijkte gebieden, en dat het onmogelijk is om te vliegen zonder de steden Brussel, Mechelen en Leuven te verstoren”, zei Peggy Cortois, gedelegeerd bestuurder van de belangrijkste bewonersvereniging voor de oostelijke periferie van de nationale luchthaven, donderdag.

Voor mevrouw Cortois zijn de voorgestelde oplossingen op het gebied van exploitatieprocedures “puur fantasie” en houden ze geen rekening met de luchtvaartlogica of de weersomstandigheden, laat staan met gerechtelijke uitspraken, als het gaat om het gelijktijdig gebruik van de drie banen 01 en 25 rechts en links “in weerwil van elementaire veiligheidsregels”; het gebruik van baan 19 voor het opstijgen van alle vliegtuigtypes, zonder rekening te houden met negatieve veiligheidsstudies; het verlengen van baan 25L met 900 meter “mogelijk onder bepaalde omstandigheden”; of het gebruik van baan 07 rechts om te landen “boven de Grote Markt van Brussel”.

Volgens de UBCNA moet baan 25 links met minstens 1.800 meter worden verlengd om alle verstedelijkte gebieden te vermijden tijdens het opstijgen; nachtvluchten horen niet thuis op Brussels Airport; en het aantal dagvluchten mag niet meer toenemen.
Belga 2016-11-17 1828
Dit bericht is geplaatst in Blog-FR, Pers. Bookmark de permalink.